Stichting Klompen Monument

De laatste nog active handmatige klompenmakers.

Nederland & België

Lute van de BultJos HogekampArnold KorstersBoyd RotteveelClement

Dirk PoffersHarrie van AarleHennie WientjesMarius van NieuwehuisenJan Hendrikse

Jan HodesLaurens Pape
Leo NijhofLeon WolterinckLuc Schilderinck

Marinus KuipersMarinus RoessinkMartins DijkmanNicole van AarleReinderd Reinders

Rob DijkmanRobert van der MeulenTheo ter HorstTon Verheijen

Sam Mondelaers

Rond 1950 waren er in Nederland en Belgie meer dan 50.000 mensen die handmatig klompen konden maken. Anno 2011 zijn dat er minder dan 35 !   Waarvan slecht één in België.  Sam Mondelaers uit Laarbeek die nu 91 jaar oud is.  In Nederland hebben we nog een handvol jonge (30-45 jaar) mannen en één vrouw die het vak machtig zijn.

Stichting Klompen Monument zet zich ondermeer in om alle handmatige klompenmakers te ondersteunen. Wij doen dit d.m.v. het organiseren van wedstrijden, klompendagen, en demonstaties. Verder willen we op meedere plaatsen in Nederland een cursus handmatig klompenmaken opzetten en opnieuw hiervoor gereedschap laten maken.  De huidige klompenmakers kunnen zich dan gaan inzetten om nieuwe handmatige klompenmakers op te leiden en zo het vak behouden voor onze kinderen, kleinkinderen, en achterkleinkinderen.